Közösségi irányelvek – GYIK

A Twitch szerint mi számít gyűlölködő magatartásnak?

Gyűlölködő magatartásnak minősül, és szigorúan tilos minden olyan tartalom vagy tevékenység, amely a következő tulajdonságok alapján a diszkriminációt, a rossz hír keltését, a tárgyiasítást, a zaklatást vagy az erőszakot támogatja, bátorítja vagy elősegíti:

 • Faji vagy etnikai hovatartozás, nemzetiség
 • Vallás
 • Nem és nemi identitás
 • Szexuális beállítottság
 • Életkor
 • Fogyatékosság vagy egészségügyi állapot
 • Kinézet
 • Veterán státusz

A Twitch számos különböző szempont alapján állapítja meg a szándékot és a kontextust a bejelentett gyűlölködő magatartásra vonatkozó esetekben. További információkat olvashatsz a Twitch zaklatásra és gyűlölködő magatartásra vonatkozó irányelveiről a súgócikkünkben.

Mit tehetek, ha a chatszobámban a felhasználók másokat zaklatnak vagy gyűlölködő módon viselkednek, amíg én offline vagy „nincs a gépnél” állapotban vagyok?

A közvetítőket arra kérjük, hogy tegyenek erőfeszítéseket a chatszobájuk moderálása érdekében az AutoModhoz hasonló eszközök használatával, moderátori csapat kiépítésével és/vagy a számtalan, külső felektől származó eszköz alkalmazásával.

Ha nem hunysz szemet a közösségi irányelveket sértő tartalom vagy magatartás felett, akkor biztos lehetsz benne, hogy a csatornád nem részesül büntetésben.

A témáról további tudnivalókat olvashatsz a Hogyan kezeld a zaklatást a chaten című súgócikkünkben.

Mi a teendőm, ha a nézőim visszaélnek a közvetítéseim bizonyos elemeivel – például a szövegfelolvasással –, és zaklatásra, gyűlölködésre vagy szexuális tartalom közzétételére használják őket?

Közvetítőként felelősséggel tartozol a közvetítésed tartalmáért. A Twitch azt kéri, hogy tegyél erőfeszítést a közvetítésed interaktív elemeinek moderálására, például bizonyos szavak kiszűrésével vagy késleltetett értesítésekkel, hogy legyen időd moderálni a beérkező értesítéseket. Végső soron neked kell döntened arról, hogy milyen lépésekkel biztosítod azt, hogy a közvetítésed és a közösséged magatartása ne szegje meg a közösségi irányelveket. Ha nem vagy gépközelben, ne felejtsd el ideiglenesen kikapcsolni vagy lenémítani a moderálatlan interaktív tartalmakat, például a felolvasott szöveget.

Mekkora mértékben vagyok felelős a közösségemért?

A tartalomkészítők az általuk létrehozott vagy a miattuk létrejött közösségek példaképei és vezetői is egyben. Ezért a tartalomkészítőknek figyelembe kell venniük a kijelentéseik és a közösségük tevékenységeinek következményeit. Arra kérünk, ne hagyd, hogy a közösséged tagjai másokat zaklassanak.

A Twitch-et tilos gyűlölködő magatartás vagy zaklatás bátorítására, támogatására, elősegítésére vagy megszervezésére használni, akár a Twitch felületén, akár azon kívül történik a tevékenység. Az ilyen jellegű tettet elkövető közösségeket, szervezeteket és személyeket felfüggesztésben részesítjük.

További tudnivalókat olvashatsz a Gyűlölködő magatartás és zaklatás című cikkünkben.

Miért moderálja a Twitch a Twitch-en kívüli magatartást?

Tudjuk, hogy a Twitch közösségének tagjai ellen elkövetett zaklatás néha a Twitch-en kívül kezdődik. Az igazolható, Twitch-en kívül történő zaklatást azért kívánjuk moderálni, mert hisszük, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk a helytelen magatartást, amely pedig igazolható és egy Twitch-fiókhoz köthető, ellentmondunk a legfőbb céljaink egyikének: a Twitch közösségében mindenki önmaga lehet anélkül, hogy félnie kellene a zaklatástól.

Hogyan moderálja a Twitch a Twitch-en kívüli magatartást?

A zaklatás bejelentőjének kötelező bizonyítékként hivatkozásokat csatolnia a jelentéshez.

A moderátori csapat csak a következő esetekben avatkozik be:

 • Ha a csatolt hivatkozások tartalma hitelesíthető
 • Ha a tartalom közvetlenül kapcsolódik a bejelentett Twitch-felhasználóhoz
 • Ha a zaklatás áldozata egy vagy több Twitch-felhasználó, illetve Twitch-alkalmazott
 • Ha a moderátori csapat úgy véli, hogy a bejelentett magatartás sérti az irányelveinket

A Twitch nem ellenőriz más weboldalakat vagy szolgáltatásokat a közösségi irányelveket sértő tartalom felderítése céljából, illetve nem tesz lépéseket a 2018. március 5. előtt létrehozott, Twitch-en kívüli tartalmakkal kapcsolatban sem.

További tudnivalók a gyűlölködő magatartásra és a zaklatásra vonatkozó irányelveinkről.

Milyen ruházat számít elfogadhatónak a közvetítésem során?

A tartalmak és tevékenységek változatossága miatt indokolatlan lenne öltözködési előírásokkal korlátozni a tartalomkészítőket. A közvetítés olyan nyilvános tevékenység, amelynek nemzetközi közönségébe számos különböző kultúra és korosztály beletartozik, ezért tiltjuk a meztelenséget és a szexuális jellegű tartalmat. A szexuális jellegű tartalmak jelentéseinek vizsgálatakor a ruházat csupán egy a szempontok közül, amelyek segítségével megállapítjuk, hogy a tartalom elfogadható-e.

A tartalomkészítőknek azt javasoljuk, hogy a közvetítés során viseljenek olyan, a helyzetnek, a helyszínnek és a tevékenységnek megfelelő ruházatot, amely nyilvános helyen is elfogadható lenne. Az edzőruházat például megfelel a fitneszközvetítésekhez, a fürdőruha pedig a strandon történő közvetítésekhez illik.

Itt találsz további tudnivalókat a Meztelenség és ruházat irányelveiről.

Művészként szeretnék egy aktot festeni, amelynek nem a szexuális tartalom a lényege. Közvetíthetem azt, ahogyan aktképet rajzolok?

Jelenleg nem biztosítunk megfelelő eszközöket a nézők számára a meztelenség és a felnőtt tartalom kiszűrésére, ezért a művészeti vagy oktatási célból ábrázolt meztelenség is tilos. Már dolgozunk azon, hogy a jövőben lehetővé tegyük az ilyen jellegű tartalom megosztását.

Mi a helyzet az olyan tevékenységekkel, mint a testfestés és a tánc?

A testfestést, a táncot és az irányelveinknek megfelelő egyéb kreatív tevékenységeket szívesen látjuk a Twitch-en. Ha az ilyen tartalmat burkoltan szexuális jellege miatt bejelentik, figyelembe vesszük a kontextust és a tartalomkészítő szándékát, amikor meghatározzuk, sérti-e az irányelveinket.

Itt találsz további tudnivalókat a Szexuális jellegű tartalmakra vonatkozó irányelveinkről.

Az irányelvek visszamenőlegesen is vonatkoznak a 2018. március 5. előtt létrehozott tartalmakra a Twitch-en? Mindent le kell törölnöm?

2018. március 5-től a weboldal teljes tartalmára vonatkoznak az új irányelvek. A tartalomkészítőktől elvárjuk, hogy legalább próbálják meg eltávolítani a gyűlölködő, zaklatásnak minősíthető és szexuális jellegű tartalmakat a csatornájukról.

Bejelentés után felfüggesztés nélkül eltávolítjuk az új irányelvek érvénybe lépése előtt létrehozott tartalmakat, amelyek megszegik az új irányelveket, azonban fenntartjuk a jogot, hogy saját belátásunknak megfelelően járjunk el a súlyos szabálysértésekkel szemben. Ha további információra van szükséged arról, hogy hogyan vizsgáljuk át és töröljük az egyes klipeket és korlátlanul megtekinthető videókat, olvasd el az ezekre vonatkozó help.twitch.tv cikkeket: Klipek és korlátlanul megtekinthető videók kezelése a Twitch-en.

Akkor is jelenthetek egy felhasználót, ha nem én vagyok a gyűlölködő megjegyzések vagy zaklatás áldozata?

Igen. Előfordulhat, hogy az ilyen jellegű tevékenységek áldozata nincs tisztában a zaklatás tényével az elkövetés idején, vagy nem képes jelentést küldeni. Az is előfordulhat, hogy a gyűlölködő megjegyzések nem egy személynek, hanem egy csoportnak szólnak. Az érintettséged mértékétől függetlenül jelentheted a Közösségi irányelveinket sértő gyűlölködő magatartást és zaklatást, ha a tanúja voltál.

Muszáj kifejeznem a nemtetszésemet egy bizonyos viselkedéssel kapcsolatban ahhoz, hogy az zaklatásnak minősüljön, és jelenthessem a felhasználót?

Nem, azonban bizonyos helyzetekben a zaklatásnak tűnő tartalom vagy viselkedés mögött nem áll ártó szándék, és a felhasználó változtathat a viselkedésén, amikor felhívják a figyelmet a tettei kellemetlen hatására. Úgy is dönthetsz, hogy a zaklatás néhány megjelenési formája annyira súlyos, hogy figyelmeztetés nélkül jelentést érdemel. Amennyiben ezt biztonságosnak és helyénvalónak ítéled, azt ajánljuk, egyértelműen fejezd ki nemtetszésedet a zavaró viselkedéssel kapcsolatban.  Ha továbbra is fennáll a zavaró viselkedés, azt javasoljuk, jelentsd a felhasználót, és használd fel a helyzet kezelésében rendelkezésedre álló lehetőségeket, például a felhasználó fiókjának blokkolását vagy a felhasználó kitiltását a chatből.

Véletlenül szexuális jellegű tartalmat jelenítettem meg. Felfüggesztik a fiókomat?

A fiókod tulajdonosaként a te felelősséged annak biztosítása, hogy a fiókodon megosztott tartalom kövesse a Twitch szolgáltatási feltételeit és közösségi irányelveit. Ha nem vagy biztos abban, hogy egy hivatkozás, fénykép, videó vagy a közvetítésed más tartalma megszegi-e ezeket az irányelveket, akkor azt javasoljuk, hogy még a közvetítés előtt vizsgáld át a kérdéses tartalmakat. A szolgáltatási feltételeket vagy a közösségi irányelveket megszegő tartalom szándékos vagy véletlen megjelenítését jelenthetik, a moderátorok pedig megtehetik a szükséges lépéseket, például eltávolíthatják a tartalmat, és felfüggeszthetik a fiókodat. Az élő közvetítések jellegéből adódóan elvárjuk, hogy megtedd a szükséges óvintézkedéseket, hiszen már egyetlen szabálysértés is moderátori beavatkozást eredményezhet.

Miért nincsenek konkrét szabályok a Twitch-en megengedett és tiltott ruházatról?

Ahogy a Twitch egyre több különböző tartalomnak ad otthont, az elfogadott ruházat szabályai is változnak. Például a ruházat, amely elfogadható egy strandon vagy egy konditeremben zajló közvetítés során, nem biztos, hogy megállja a helyét egy főzésről vagy játékról szóló közvetítésben. A célunk az, hogy a tartalomkészítők épp olyan hatékonyan tarthassák be a közösségi irányelveket, mint a társadalmi elvárásokat, ezért frissített szabályzatunkból látszik, hogy a moderálás során nem csak a ruházatot vesszük figyelembe, hanem az adott helyzetet és a ruházatot viselő személy szándékait is. Ne feledd, hogy tiltás alatt áll a burkoltan vagy kifejezetten szexuális tartalom (például a meztelenség, illetve a nemi szervek, a fenék és a mellbimbók megjelenítése és hangsúlyozása) és az erotikus ruházat is.

Mi a helyzet a feliratkozói hangulatjelekkel?

A feliratkozói hangulatjelekre a Twitch szolgáltatási feltételein és közösségi irányelvein kívül vonatkoznak a feliratkozói hangulatjelekre vonatkozó irányelvekben foglalt további szabályok. A feliratkozói hangulatjelek használata és megjelenése nem korlátozódik az adott partner vagy érdekelt csatornájára. A feliratkozói hangulatjelek a Twitch szolgáltatásain belül globálisan használhatók, ezért az ezekre vonatkozó szabályok szigorúbbak lehetnek. Olvasd el a Hangulatjelek irányelvei szakaszt, hogy biztosan megértsd az irányelveket, amelyek szabályozzák a hangulatjelek használatát.