Twitch voor beginners

Twitch voor beginners

Twitch is meer dan een live streaming-dienst. Het is een plek waar creators als jij de dingen waar ze van houden kunnen delen met een community van miljoenen mensen, en waar ze een klein plekje voor zichzelf kunnen creëren op het internet. Twitch is een plek waar je live je stem kunt laten horen, net als je publiek. De content op deze website is ontworpen om jou als creator te helpen met groeien, een community te ontwikkelen en geld te verdienen door te doen waar je van houdt.

Met medewerking van:

DeejayKnight, GassyMexican, KayPea en PmsProxy

Goed, laten we bij de basis beginnen. Wat is bijvoorbeeld een creator?

Iedereen die content maakt op Twitch wordt beschouwd als een creator en speelt een rol in het vergroten van de Twitch-community. Creators als jij hebben de kans om je eigen community's op te bouwen, in contact te komen met een publiek en zelfs geld te verdienen door datgene waar jij van houdt met de rest van de wereld te delen.

Terwijl jij groeit als streamer, biedt Twitch nieuwe functies, beloningen en manieren om je kanaal te gelde te maken. Als je eenmaal een bepaald niveau hebt bereikt, mag je zelf bepalen welke ontgrendelde functies je interessant vindt. Hieronder zie je hoe je op kunt klimmen van streamer tot Affiliate en vervolgens tot partner.

Wat zijn de niveaus van streaming?

Streamer

Iedereen kan streamen, maar als je jonger bent dan achttien jaar, zorg dan voor supervisie van een ouder of voogd, voordat je live gaat. Zodra je begint met streamen, heb je de beschikking over allerlei geweldige functies op Twitch, zoals de chat, de mogelijkheid voor kijkers om je kanaal te volgen en statistische gegevens op je dashboard. Ook kun je proberen op te klimmen tot de status van Affiliate. Je kunt je voortgang bijhouden via Achievements en als je aan de eisen hebt voldaan, zie je een link op je dashboard met een uitnodiging om je in te schrijven als Affiliate.

Affiliate

Als je de status van Affiliate bereikt, krijg je de beschikking over nog meer geweldige tools, waaronder een abonneerknop waarmee je fans je kunnen steunen en een aangepaste emote. Veel streamers streven ernaar om Affiliate te worden. Voor andere streamers is het een tussenstap op de weg naar de status van partner. Als dat is waar je voor gaat, kun je je voortgang wederom bijhouden via Achievements. Als je bepaalde doelen hebt behaald, kun je de status van partner aanvragen.

Partner

Aan het einde van je streaming-avontuur als Affiliate wacht je een uitnodiging om je aan te melden als Twitch-partner. Dat is niet gemakkelijk te bereiken, maar als je partner bent, brengt dat vele extra voordelen met zich mee, waaronder nog meer mogelijkheden om inkomsten te genereren en voorrang als je ondersteuning nodig hebt.

Vereisten Affiliate Partner*
Tijd gestreamd (laatste 30 dagen) 8
uur
25
uur
Unieke dagen gestreamd (laatste 30 dagen) 7
dagen
12
dagen
Gemiddeld aantal kijkers per stream 3
kijkers
75+
kijkers
Bereikte volgers 50+
volgers
-

*Als je aan de eisen voor het Partnerprogramma voldoet, is dat geen garantie dat je daadwerkelijk de Partnerstatus bereikt. Zodra je in aanmerking komt, kun je via je dashboard een aanmeldingsformulier voor het Partnerprogramma indienen.

Ontgrendelde functies

  Streamer Affiliate Partner
Volgers erbij      
Chat      
Abonnementen      
Emote-vakjes   Een paar Veel
Advertentie-inkomsten      
Aangepaste cheermotes      
Abonneebadges   Een paar Veel
Geverifieerd-badge      

Heb je geen idee wat al deze functies inhouden? Geen zorgen! We zullen ze later uitgebreider bespreken, maar hieronder vind je enkele korte beschrijvingen om je snel bij te praten:

Volgers erbij

Kijkers die je kanaal ontdekken kunnen je account 'volgen'. Afhankelijk van hun notificatie-instellingen kunnen volgers gewaarschuwd worden als je online gaat.

Chat

Elk Twitch-kanaal beschikt standaard over een chatruimte (je kunt die van jou uitschakelen, als je dat wilt). De chat biedt gebruikers een eenvoudige manier om live met je te communiceren, los te gaan met memes, en emotes en cheers te gebruiken.

Abonnementen

Als je het niveau van Affiliate hebt bereikt, kunnen kijkers zich voor een vaste maandelijkse prijs op je kanaal ‘abonneren’, in ruil voor de extra voordelen die jij hebt uitgekozen. We komen later terug op wat die voordelen precies inhouden.

Emotes

Naast de enorme hoeveelheid emotes die voor iedereen beschikbaar zijn op Twitch, kunnen Affiliates en partners aangepaste emotes maken die hun community kan ontgrendelen en gebruiken.

Advertentie-inkomsten

Partners en Affiliates ontvangen ook inkomsten door advertenties te tonen op hun kanaal.

Aangepaste cheermotes

Cheermotes zijn bewegende emotes die kijkers kunnen gebruiken om met bits te cheeren (daarover later meer).

Abonneebadges

Abonnees van je kanaal kunnen een aangepaste chatbadge gebruiken om te laten zien dat ze fan zijn van je kanaal.

Geverifieerd-badge

Dit is vergelijkbaar met het geverifieerd-vinkje op Twitter en stelt iedereen in staat om snel te zien dat jij ook echt bent wie je zegt dat je bent.

Klinkt goed, maar wat moet ik streamen?

Op Twitch vind je allerlei soorten content, van gaming tot creatieve categorieën als muziek, kunst, eten en drinken, buitenactiviteiten en lekker chatten. Het belangrijkste is dat je iets streamt waar je gepassioneerd over bent of iets wat je gewoon met de rest van de wereld móet delen.

Als je nu op zoek zou gaan naar de populairste content op Twitch, zou je waarschijnlijk stuiten op creators die games spelen, kunst maken, muziek spelen, koken, nieuwe games en software ontwikkelen, hun kijkers meenemen op echte IRL-avonturen en nog veel meer. Hoe je ook denkt over streaming, zorg dat je de communityrichtlijnen leest om zeker te weten dat het is toegestaan.

Wat heb ik nodig om te streamen op Twitch?

Op welk platform jij je ook het meest thuis voelt, streamen of uploaden naar Twitch is simpel. Of je nu liever streamt vanaf een pc, Mac, Xbox, Playstation of je mobiele telefoon, in enkele stappen zend jij je eigen stream uit naar de rest van de wereld. Hier zijn enkele hardware- en software-aanbevelingen die je mogelijk nodig hebt om aan de slag te gaan.

PRO TIP: Zorg altijd dat je je categorie, tags en streamtitel instelt via de livepagina op je dashboard, zodat je er zeker van bent dat je kijkers je stream kunnen vinden. Je kunt ook voor meer betrokkenheid zorgen met een aangepaste live-notificatie!