Gyűlölködő magatartás és zaklatás

A Twitch olyan hely, ahol a felhasználók közösségeket alkothatnak, illetve csatlakozhatnak olyan közösségekhez, amelyek osztoznak az érdeklődési köreikben. Szeretnénk, ha mindenki szabadon kifejezhetné önmagát a Twitch-en, azonban fontos, hogy ezt olyan módon tegyék, hogy azzal ne okozzanak másoknak kellemetlenséget. Ebbe beletartozik a gyűlölködő viselkedés és a zaklatás megakadályozása, moderálása, illetve a felhasználók védelme.

Támogatjuk azokat a Twitch-felhasználókat, akik megosztó vagy népszerűtlen véleményeket közölnek, vagy humoros, illetve félreérthető módon fejezik ki magukat, amennyiben ezt egyértelmű szándékkal teszik. Viszont semmilyen módon nem toleráljuk a gyűlölködő vagy a zaklatást bátorító magatartást. A tudatlanság nem elfogadható kifogás olyan viselkedés esetén, amely gyűlölködést, vagy más felhasználók zaklatását eredményezi.

Tudjuk, hogy a viselkedésnek számos módon lehet gyűlölködő vagy zaklató jelleget tulajdonítani. A bejelentett tartalom vagy tevékenység elbírálásakor a szándékot és a helyzetet is figyelembe vesszük. Az alábbi szakaszokban kiegészítjük a Közösségi irányelveinkben foglaltakat, hogy felvilágosítást nyújtsunk irányelveinkről, illetve a gyűlölködés és zaklatás miatt jelentett magatartás kezeléséről.

Gyűlölködő magatartás

Gyűlölködő magatartásnak minősül, és szigorúan tilos minden olyan tartalom vagy tevékenység, amely a következő tulajdonságok alapján a diszkriminációt, a rossz hír keltését, a tárgyiasítást, a zaklatást vagy az erőszakot támogatja, bátorítja vagy elősegíti: 

 • Faji vagy etnikai hovatartozás, nemzetiség
 • Vallás
 • Nem és nemi identitás
 • Szexuális beállítottság
 • Életkor
 • Fogyatékosság vagy egészségügyi állapot
 • Kinézet
 • Veterán státusz

A Twitch számos különböző szempont alapján állapítja meg a szándékot és a kontextust a bejelentett gyűlölködő magatartásra vonatkozó esetekben. A gyűlölködő magatartással szemben a zéró tolerancia elvét alkalmazzuk, és az ilyen tevékenységekkel kapcsolatban álló fiókokat azonnali határozatlan idejű felfüggesztésben részesítjük.

Zaklatás

A zaklatáshoz olyan tartalmak és tevékenységek tartoznak, amelyekkel a felhasználó megkísérli mások megfélemlítését, lealacsonyítását, zaklatását vagy bántalmazását, illetve ellenséges hangulatot teremt mások számára. Ezt a tevékenységet tiltja a Twitch. Tilos a zaklatás. A Twitch számos különböző szempont alapján állapítja meg a szándékot, a helyzetet és a bejelentett zaklatási esetek hatását. Az alábbiakban olvashatod a zaklatás kategóriájába tartozó tevékenységek és tartalmak példáinak listáját:

 • Megfélemlítés, például ismétlődő gúnyolódás vagy a másik megalázására irányuló, rossz szándékú megjegyzések
 • Munkáltató, munkahely vagy egyéb kapcsolat miatt történő bántalmazás
 • Mások felszólítása arra, hogy kárt tegyenek magukban, vagy öngyilkosságot kövessenek el
 • Felhasználói fiókok létrehozása zaklatás vagy gyűlöletkeltés céljából
 • Felhasználók zaklatása vagy személyes terének megsértése, például csatorna- és fiókkitiltás megkerülésével, vagy a kapcsolat megszakítására vonatkozó kérés figyelmen kívül hagyásával
 • Személyes adatok felfedése az illető engedélye nélkül vagy ártó szándékkal
 • Felvétel készítése a felvételen szereplő személy engedélye nélkül vagy ártó szándékkal
 • Megszégyenítés, bántalmazás vagy károkozás céljából megosztott tartalom, beleértve a szerkesztett és az eredeti környezetéből kiragadott tartalmakat is
 • Csatornák ártó szándékkal történő megtekintése vagy raidelése
 • Kéretlen szexuális közeledés, szexuális zaklatás és bántalmazás
  • Tudj meg többet a szexuális jellegű tartalmakra – beleértve a szexuális erőszakra és kizsákmányolásra – vonatkozó irányelveinkről, illetve azok érvényesítéséről
 • Jogtalan jelentések szándékos beküldése, bizonyíték módosítása és tömeges jelentésbenyújtás
 • Zaklatásra való uszítás vagy bátorítás

A zaklatás elleni irányelveink megsértése a fiókod felfüggesztéséhez vezet. A szabálysértés súlyosságának függvényében a zaklatókat akár az első szabálysértés után határozatlan időre felfüggeszthetjük.

A gyűlölködő magatartásért és zaklatásért felelős közösségek

A tartalomkészítők az általuk létrehozott vagy a miattuk létrejött közösségek példaképei és vezetői is egyben. Ezért a tartalomkészítőknek figyelembe kell venniük a kijelentéseik és a közösségük tevékenységeinek következményeit. Arra kérünk, ne hagyd, hogy a közösséged tagjai másokat zaklassanak.

A Twitch-et tilos gyűlölködő magatartás vagy zaklatás bátorítására, támogatására, elősegítésére vagy megszervezésére használni, akár a Twitch felületén, akár azon kívül történik a tevékenység. Az ilyen jellegű tettet elkövető közösségeket, szervezeteket és személyeket felfüggesztésben részesítjük.

Gyűlölködő magatartás és zaklatás élőben vagy a Twitch-en kívül

A Twitch-közösség jelen van rendezvényeken, a TwitchConon, a Twitch közösségi összejövetelein és a közösségi média felületén is. A közösségünk kiterjed ezekre a területekre is, ezért a közösség biztonságának megóvásában vállalt szerepünk miatt ezeket is figyelembe vesszük. Felléphetünk a Twitch szolgáltatásain kívül gyűlölködő magatartást vagy zaklatást elkövető személyek ellen, akik a Twitch felhasználóit támadják meg.

További korlátozások

Ha a gyűlölködő magatartás vagy a zaklatás ismeretterjesztő környezetben (például a hírekben, egy dokumentumfilmben vagy az efféle magatartás káros hatásait ismertető tartalomban) jelenik meg, akkor arra kérünk, hogy szándékodat egyértelműen jelezd, és használd a „felnőtt tartalom” jelzést.

Gyűlölködő magatartás és zaklatás bejelentése és kezelése a Twitch-en

Azt szeretnénk, ha a Twitch-en mindenki biztonságban érezné magát, és felszólalna a gyűlölködés és a zaklatás ellen. Ha egy hozzászólás, gesztus vagy tevékenység kellemetlenül érint, kérjük, vedd figyelembe a következő lehetőségeket:

További lépések a súlyos szabálysértések esetében

Ha úgy véled, hogy a gyűlölködő magatartás vagy zaklatás jogi lépésre ad okot vagy bűncselekménynek minősül, azt javasoljuk, keress fel egy ügyvédet, vagy vedd fel a kapcsolatot a helyi bűnüldöző hatóságokkal. A bántalmazásra tett konkrét fenyegetéseket azonnal jelentsd a helyi bűnüldöző hatóságnál.

GYIK

Akkor is jelenthetek egy felhasználót, ha nem én vagyok a gyűlölködő megjegyzések vagy zaklatás áldozata?

Igen. Előfordulhat, hogy az ilyen jellegű tevékenységek áldozata nincs tisztában a zaklatás tényével az elkövetés idején, vagy nem képes jelentést küldeni. Az is előfordulhat, hogy a gyűlölködő megjegyzések nem egy személynek, hanem egy csoportnak szólnak. Az érintettséged mértékétől függetlenül jelentheted a Közösségi irányelveinket sértő gyűlölködő magatartást és zaklatást, ha a tanúja voltál.

Muszáj kifejeznem a nemtetszésemet egy bizonyos viselkedéssel kapcsolatban ahhoz, hogy az zaklatásnak minősüljön, és jelenthessem a felhasználót?

Nem, azonban bizonyos helyzetekben a zaklatásnak tűnő tartalom vagy viselkedés mögött nem áll ártó szándék, és a felhasználó változtathat a viselkedésén, amikor felhívják a figyelmet a tettei kellemetlen hatására. Úgy is dönthetsz, hogy a zaklatás néhány megjelenési formája annyira súlyos, hogy figyelmeztetés nélkül jelentést érdemel. Amennyiben ezt biztonságosnak és helyénvalónak ítéled, azt ajánljuk, egyértelműen fejezd ki nemtetszésedet a zavaró viselkedéssel kapcsolatban.  Ha továbbra is fennáll a zavaró viselkedés, azt javasoljuk, jelentsd a felhasználót, és használd fel a helyzet kezelésében rendelkezésedre álló lehetőségeket, például a felhasználó fiókjának blokkolását vagy a felhasználó kitiltását a chatből.