Gå live

Introduktion till streamingutrustning

Det finns så mycket att tänka på när du startar din första stream, och bara den tekniska aspekten kan verka överväldigande. Det är inte bara hårdvaran du behöver för att spela, utan alla andra nödvändiga komponenter och kringutrustning för att få din stream live på Twitch. 

Med rätt kombination av verktyg kan du få till en högkvalitativ sändning utan att bli bankrutt.

Kom igång

När du börjar streama finns det några grundläggande saker du behöver för att komma igång, men du behöver inte tömma bankkontot för det! Att göra en budget kan vara ett problem för många hobbystreamare, så om du måste prioritera vad du ska köpa och vad du kan spara till senare så är det viktigast med:

  • En stabil internetanslutning;
  • Ditt streamingprogram;
  • En dator som kan köra ditt innehåll;
  • Och ljud- och bildtillbehör.

Streamingprogram

Det finns många alternativ när det gäller streamingprogram. Twitch Studio är vår kostnadsfria streamingapp som är designad från grunden för att uppfylla nya streamares behov. Med den kan du streama direkt på Twitch och den erbjuder en guidad och intuitiv upplevelse när du förbereder din stream. Om du funderar på att bli streamare eller har försökt och gett upp för att det var för svårt så är Twitch Studio rätt för dig! Det är en jättebra början för nybörjare, men du kan även använda OBS, XSplit eller något annat. Du kan göra en djupdykning i denna hjälpartikel för att hitta det program som passar dig bäst

Hårdvara

Din dator är den viktigaste komponenten som behövs när det gäller din stream. Att köra ditt streamingprogram är huvuduppgiften för din PC, så du måste se till att den klarar minimikraven för programmet du använder samt klarar av att koda. De flesta datorer i mellanskiktet (inklusive PC och Mac) bör klara av att köra ett vanligt spel, webbkamera/ljudprogram, och ditt streamingprogram. 

Ljud 

Ett bra ljud kan väsentligt förändra hur din stream uppfattas, och ibland till och med vara helt avgörande för tittarupplevelsen för din publik. Från budgetutrustning till avancerad utrustning till headsetmikrofoner - kostnaden och kvaliteten påverkar inte ljudet lika mycket som hur du konfigurerar det. För att öka kvaliteten på mikrofonen du använder bör du utvärdera typen av innehåll du skapar och välja mikrofon därefter. Är området där du streamar bullrigt eller ljudisolerat? En kondensatormikrofon fångar upp mycket ljud från omgivningen, medan en dynamisk mikrofon endast fångar upp det som riktas mot den. Med rätt research och eftertanke kommer ditt ljud att vara jättebra och din stream att frodas!

Video

Även om många streamare väljer att visa sina ansiktsuttryck när de streamar behöver du absolut inte göra det! Men om du funderar på att streama med en kamera behöver du inte börja med det mest avancerade alternativet. Det du bör överväga är dock aspekter som kamerans plats, vinkel, belysning och placering. Dessa faktorer kan förbättra även den enklaste kameran utan att det kostar för mycket. 

Precis som med ljud kan typen av innehåll du skapar hjälpa dig att bedöma hur mycket jobb och budget du bör lägga på din kamera. Om du t.ex. planerar att streama till "Bara chatta" eller streama ej spelrelaterat innehåll som konst och illustrering så bör du överväga att investera mer i en kamera eller belysning eftersom detta är ditt primära innehåll. Om huvuddelen av din stream fokuserar på ett spel du spelar så har kameran du väljer mindre inverkan på den totala kvaliteten på din stream.