Skip to content

Creator Camp

Școala drepturilor de autor: Ce trebuie să știu despre legea dreptului de autor?

Hai să începem!
Bine ai venit la Școala drepturilor de autor Twitch! Înțelegem că pot exista greșeli și vrem să te ajutăm să eviți să faci aceleași greșeli pe viitor. Școala drepturilor de autor oferă o oportunitate de a afla mai multe despre legea dreptului de autor, DMCA și cum funcționează pe Twitch, pentru a te ajuta să n-o încalci în mod repetat.  Știm că legea dreptului de autor și DMCA poate fi derutantă și că marea majoritate a creatorilor nu redă în flux cu intenția de a încălca drepturile de autor ale altor persoane. Suntem aici pentru a te ajuta să înțelegi noțiunile de bază ale legii dreptului de autor și instrumentele disponibile, astfel încât să poți lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la utilizarea materialelor protejate prin drepturi de autor – inclusiv muzică, artă, videoclipuri etc. – în redarea în flux, pentru a evita, pe viitor, încălcarea drepturilor de autor ale altor persoane.

Cum funcționează?
Școala drepturilor de autor conține 3 videoclipuri, texte suplimentare și un chestionar la sfârșit. După ce finalizezi Școala drepturilor de autor și promovezi testul, vei fi notificat printr-un e-mail că un avertisment privind drepturile de autor a fost eliminat de pe canalul tău. Ai la dispoziție 28 de zile din ziua în care primești avertismentul privind drepturile de autor pentru a finaliza Școala drepturilor de autor, iar eligibilitatea ta se poate reîmprospăta după 12 luni. 

Școala drepturilor de autor este deschisă pentru toți, ca resursă educațională.
​​​​​Îl poți completa de câte ori vrei și asta nu-ți va afecta capacitatea de a-l finaliza pentru a elimina un avertisment privind drepturile de autor pe viitor.  

Drept de autor
Un drept de autor este o formă de proprietate intelectuală care oferă proprietarului unei lucrări originale de autor dreptul exclusiv de a împiedica alte persoane să facă anumite lucruri cu acea lucrare. Lucrările protejate prin drepturi de autor includ lucruri precum muzică, opere de artă, romane, emisiuni TV și filme, programe software și o găzduire pentru alte lucrări creative. Legea dreptului de autor este concepută pentru a proteja toți creatorii și oferă autorilor (și celor cărora le-au atribuit drepturile de autor) control asupra modului în care pot fi utilizate lucrările lor creative.

Dacă utilizezi o lucrare protejată prin drepturi de autor într-unul dintre modurile în care proprietarul drepturilor de autor are dreptul exclusiv de a o folosi (adică dacă faci copii, le distribui publicului, o afișezi în mod public sau o interpretezi etc.) și dacă nu ai autorizația lui sau o justificare legală pentru a face acest lucru, este posibil să îi încalci drepturile și te poate da în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor. Natura exactă a acestor drepturi poate varia în funcție de țară sau regiune, iar diferitele utilizări ale serviciului Twitch – de exemplu, conținut în redarea în flux live versus crearea unui videoclip la cerere sau a unui clip – pot implica drepturi diferite.

DMCA
DMCA (Legea privind drepturile de autor în mileniul digital) este o lege din SUA care autorizează deținătorii de drepturi de autor să solicite unor servicii online precum Twitch să elimine materialul, care se presupune că încalcă drepturile de autor, pe care utilizatorii îl redau în flux sau îl încarcă pe aceste servicii. Deținătorii drepturilor de autor fac acest lucru trimițând notificări de presupusă încălcare, pe care le numim „notificări DMCA”, către aceste servicii online. Reține că există legi similare în întreaga lume, dar folosim termeni precum „DMCA” și „notificare DMCA” pentru simplitate, iar Instrucțiunile noastre DMCA se aplică tuturor conturilor de pe Twitch.

Notificare DMCA
O notificare DMCA este termenul pe care îl folosim pentru a descrie solicitările de eliminare pe care proprietarii de drepturi de autor (și agenții lor autorizați) le trimit către Twitch, solicitând Twitch să elimine materialul considerat că încalcă drepturile lor de autor. 

Întrebări frecvente

Sunt jocurile video lucrări protejate prin drepturi de autor?
Da, jocurile video sunt lucrări creative care, în general, sunt protejate de legile dreptului de autor. Editorii și dezvoltatorii de jocuri video autorizează frecvent ca jocurile să fie redate în flux pe servicii precum Twitch și poți vedea adesea aceste informații pe site-ul lor.

Am mai auzit termenul „domeniu public” – ce înseamnă?
Drepturile de autor nu durează la infinit și, după o perioadă de timp (sau alte situații precum confiscare sau renunțare), o lucrare care a fost protejată anterior de legea dreptului de autor intră în „domeniul public”. Deoarece nimeni nu deține drepturi exclusive asupra acestor lucrări, oricine poate folosi în mod legal sau poate face referire la acele lucrări fără aprobare. Dar reține că adaptările sau înregistrările ulterioare ale lucrărilor din domeniul public pot fi protejate prin drepturi de autor – de exemplu, o adaptare cinematografică a cărții Mândrie și prejudecată sau înregistrarea unui anumit concert cu Simfonia nr. 5 a lui Beethoven.

Cine are voie să trimită notificări DMCA?
Proprietarul drepturilor de autor și agenții lor autorizați (de exemplu, avocații sau distribuitorii angajați pentru a se implica în aplicarea proprietății intelectuale) au voie să trimită notificări DMCA.

DMCA mi se aplică și mie, chiar dacă locuiesc în afara SUA?
Instrucțiunile DMCA se aplică tuturor conturilor de pe Twitch.Deși DMCA este o lege din SUA, multe țări au legi care funcționează într-un mod similar, inclusiv impunând ca serviciile online precum Twitch să mențină un sistem de notificare și eliminare. Uneori folosim termeni precum „DMCA” și „notificare DMCA” pentru simplitate. Deci, oriunde locuiești, ar trebui să acorzi o atenție deosebită acestui curs!