Skip to content

Creator Camp

Fondsenwerving voor goede doelen op Twitch

Kies het goede doel

Bij het kiezen van een goed doel om geld voor in te zamelen, zijn er een paar vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Waarom wil ik geld inzamelen?
  • Is er een inzamelingsevenement dat ik graag zou ondersteunen?
  • Word ik beïnvloed door wat de liefdadigheidsinstelling probeert op te lossen? 
  • Zijn de boodschap en doelen van deze liefdadigheidsinstelling in lijn met die van mij?

Door vast te stellen welk goede doel overeenkomt met datgene waar je het meest gepassioneerd over bent, wordt het gemakkelijker om een goed doel te kiezen. Zodra je een goed doel hebt geselecteerd dat je aanspreekt, is het tijd om je evenement te plannen.

Allereerst moet je achterhalen welk fondsenwervingsplatform het goede doel gebruikt. Via fondsenwervingsplatforms kun je campagnes opzetten om liefdadigheidsorganisaties te steunen, en zij behandelen alle donaties en campagnebeheer, zodat jij je kunt concentreren op het stimuleren van je community!

Twitch biedt nu een eigen inzamelingstool waarmee je gemakkelijk geld in kunt zamelen voor de doelen die jij belangrijk vindt, in slechts een paar klikken. Een nieuw tabblad in je creatordashboard helpt je op weg. Meer info is te vinden in ons hulpartikel  of ga naar je creatordashboard .

Enkele fondsenwervingsplatforms met tools voor creators zijn:

Heb je meer vragen over het doen of inzamelen van donaties, kijk dan op onze hulppagina voor donaties aan goede doelen .

Doelen, mijlpalen en prikkels

Doelen, mijlpalen en prikkels zijn niet alleen manieren om de leden van je community uit te dagen, maar ook een geweldige manier om ze te belonen! Sommige fondsenwervingsplatforms bieden tools waarmee je deze gemakkelijk kunt volgen, dus kijk goed wat er beschikbaar is om te zien wat voor jou werkt. 

Doelen. Elke campagne heeft een doel nodig. Door een doel te stellen, weet je community waar ze gezamenlijk naartoe moeten werken. $100? $5000? Stel een realistisch doel voor je community. 

Als dit je eerste liefdadigheidsstream is of als streamen nieuw voor je is, kun je een doel stellen dat jij, je vrienden en je familie samen zouden kunnen bereiken. Je kunt je doelen continu verhogen en je kunt later rekbare doelen toepassen. Zorg wel dat je goed bent voorbereid!

Voorbeeld van een rekbaar doel: “Hallo allemaal, we hebben ons oorspronkelijke doel van $2500 voor het goede doel _______ bereikt! Ons nieuwe rekbare doel is $5000… en als we dat halen, zal ik mijn haar paars verven!"

Bij het stellen van doelen is het belangrijk om te onthouden dat elke ingezamelde dollar telt! Nadat je een paar keer geld hebt ingezameld voor een goed doel, zul je beter begrijpen wat jij en je community kunnen doen. 

Mijlpalen. Mijlpalen zijn vergelijkbaar met doelen. Je kunt ze omschrijven als subdoelen. Het gebruik van mijlpalen kan bijdragen aan het stimuleren van donaties, zodat je je doel bereikt. Als je doel $5000 is, kan het afwisselend instellen van mijlpalen helpen om je hoofddoel te bereiken. Je eerste mijlpaal kan bijvoorbeeld $500 zijn, de volgende $1000, dan weer $500 enz.

Voorbeelden: 

  • Bij elke $500 wordt een accessoire weggegeven!
  • Bij elke $1000 maak ik een verrassingsshake met ingrediënten waar de chat op mag stemmen!
  • “Zodra we $500 hebben opgehaald, laat ik een taart in mijn gezicht gooien!”
  • “Als we halverwege ons doel zijn, spring ik volledig gekleed in een zwembad.”

Prikkels zijn extraatjes die jij je publiek kunt bieden om hen te motiveren actie te ondernemen. De twee soorten prikkels die we doorgaans zien, zijn virtueel en fysiek. Bij het kiezen van prikkels zijn er een paar vragen die je jezelf kunt stellen.

  • Is deze prikkel interessant voor mijn community?
  • Is dit iets wat ik bereid ben keer op keer te doen?
  • Is deze prikkel voor mij eenvoudig uit te voeren?

Het mooiste aan prikkels is dat jij ze uit mag kiezen! Vergeet je community gedurende de stream niet aan deze prikkels te herinneren!

Voorbeelden: 

  • Hoi allemaal, vergeet niet, bij elke $25 die ik ophaal, eet ik een Bean Boozled!
  • Bij elke $10 zet ik een tijdelijke tatoeage op mijn arm!
  • Hé, chat, niet vergeten, als we ons doel bereiken, zal ik mijn haar verven én gaan we die enge game spelen waar ik zo’n hekel aan heb!
  • Als we halverwege ons doel zijn, doe ik een moderne dans in kippenkostuum.

Bekijk onze communityrichtlijnen ↗ als je niet zeker bent van een prikkel die je hebt bedacht.

Hype je liefdadigheidsstream

Oké, je hebt je liefdadigheidsstream ingepland. Wat nu? Het is tijd om het nieuws te verspreiden en jezelf en je community voor te bereiden op het aankomende evenement!

Hier zijn wat praktische manieren om bekendheid te geven aan je aankomende liefdadigheidsstream:

  •  Verzamel educatieve bronnen over het goede doel waarvoor je geld inzamelt

Wat is het goede doel waarvoor je met je community geld inzamelt? Wat is hun missie? Welke impact hebben de donaties op hun missie?** Zorg dat je onderzoek doet en informatie bij de hand hebt om je publiek te informeren, uitstekende inzichten te bieden en meer!

Voorbeelden: 

  • Ik haal geld op voor het goede doel __ , omdat _ belangrijk voor me is. Dit is wat ze doen: _.
  • “We hebben net $250 opgehaald, voldoende om de bloedtransfusie van een kind te kunnen betalen!!”

Als je community begrijpt wat de impact van hun donaties is, geeft dat een goed gevoel.

  • Laat het ze van tevoren weten. Breng je community minstens twee weken voor de start van het evenement op de hoogte. Door je community en moderators van tevoren van de nodige informatie te voorzien, kunnen ze zich beter voorbereiden op je liefdadigheidsevenement! 
  •  Creëer hype tijdens de stream! Zorg dat je over je aankomende liefdadigheidsevenement praat in de streams die eraan voorafgaan! Deze hype zorgt ervoor dat je community ermee bezig is en geeft ze meer gelegenheid om naar de stream uit te kijken.
     
  • Vraag het aan je community. Kijk welke prikkels zij het liefst gehaald zien worden tijdens de stream! Gebruik dit als een kans om te ontdekken welke prikkels je community aanspreken en eventueel zelfs om nieuwe of verrassende prikkels te vinden voor de aankomende campagne!
     
  • Plan je evenement in de kanaalinstellingen! Zo weet je community wanneer ze moeten kijken en doneren! Bekijk de Kanaalinstellingenpagina  voor info over hoe je de streamplanningtool kunt gebruiken als je daar niet bekend mee bent.
     
  • Praat erover op sociale media voorafgaand aan je evenement! Hoe meer mensen van je evenement weten, hoe beter! Gebruik alle sociale-mediaplatforms waar je lid van bent om het nieuws te verspreiden.
    • Deel je inzamelingsdoel, datum, tijd en link naar je Twitch-kanaal, zodat mensen weten waar ze heen moeten.
    • Vermeld je prikkels en laat je publiek weten hoe je ze beloont!
    • Werk je tijdens je evenement met iemand samen? Zorg dat je ze tagt in je berichten.
    • Laat je community je berichten op sociale media ondersteunen en retweeten om het bewustzijn te vergroten. 

Zijn je sociale-mediavaardigheden wat roestig? We hebben een Creator Camp-artikel over sociale-mediastrategie om je voor te bereiden op je liefdadigheidsevenement!

Als je deze richtlijnen volgt zul je zeker succes hebben, zelfs voordat je evenementen zijn begonnen! 

Live gaan

Wanneer je je voorbereidt om live te gaan met je liefdadigheidsevenement, zijn er enkele tools om te overwegen, die je kunnen helpen bij je fondsenwervingsactiviteiten. Laten we het hebben over extensies, overlays en chatbots.

Extensies zijn interactieve overlays en panelen die rechtstreeks kunnen worden geïntegreerd in je stream op Twitch. De meeste fondsenwervingsplatforms hebben momenteel extensies op Twitch die je kunt gebruiken.

Liefdadigheidsextensies

Wat ze doen

  • Laat zien voor wie je geld inzamelt 
  • Laat je doel(en) zien
  • Mogelijkheid om rechtstreeks via de extensie te doneren
  • Alle prikkels voor je campagne op één plek: beloningen, peilingen en mijlpalen

Voor meer informatie over hoe extensies werken en hoe je ze het best kunt gebruiken, bekijk je ons artikel over extensies.

Overlays zijn het perfecte visuele element om je doel te tonen. Er zijn verschillende vormen van overlays, dus je kunt zelf kiezen welke het beste bij jouw stream past.  Zorg dat je nagaat of het fondsenwervingsplatform dat je gebruikt is aangesloten bij je huidige overlay-/notificatiedienst voor eenvoudige integratie.

Chatbots vormen een van de meest cruciale tools die creators gebruiken om hun kanalen te beheren. Chatbots maken het creators makkelijker om te streamen door de chat te modereren, mini-games te starten om de betrokkenheid van kijkers te vergroten, te antwoorden op kijkers in de chat en meer. Als het om fondsenwerving gaat, kunnen chatbots worden gebruikt voor calls-to-action (CTA’s) en het informeren van het publiek over je goede doel.

CTA’s zullen de aandacht van je publiek trekken, hun interesse wekken en ze helpen dat te doen wat jij van ze wilt.

Voorbeeld van een CTA: Vandaag zamelt ______ geld in voor ________. Help ons ons doel van $1000 te bereiken en doneer hier: htt://Link.Link.Link.Link. Elke dollar helpt!

Heb je nog geen chatbot? Hier zijn enkele populaire bots die we zijn tegengekomen:

 

Als je vragen hebt over inzamelingsacties voor goede doelen op Twitch, neem dan contact met ons op via Charity@twitch.tv .↗