Twitch voor beginners

De beginselen

Nu je weet hoe je kunt streamen, kunnen we eens naar een paar tips kijken om ervoor te zorgen dat je kanaal blijft groeien en je community tevreden blijft.

Met medewerking van:

JessicaBlevins, LobosJr en Venalis

Pas je kanaalpagina aan

Je kanaalpagina is als een homepagina voor je stream en een knooppunt voor je community. Het is ook een weerspiegeling van wie jij bent als streamer, dus zorg dat je pagina opvalt! Hier kun je de toon zetten voor je community en je persoonlijkheid etaleren. Van het feitelijke ontwerp van je kanaalpagina en de panelen die je instelt, tot de extensies die je uitkiest, de moderatie-instellingen voor je chat, en de voor anderen verborgen accountinstellingen voor zaken als bits (later meer daarover) en filters, er zijn tal van mogelijkheden om je pagina aan te passen en er echt jóuw pagina van te maken. Maak er gebruik van!

Naast je videospeler en chat, herbergt je kanaalpagina ook diverse panelen die je kunt gebruiken om kijkers informatie te geven over jezelf, je streamingplanning te delen en nog veel meer. Waar je de panelen precies voor gebruikt, is helemaal aan jou. Maar met het oog op je eigen veiligheid kun je maar beter geen persoonlijke informatie delen, zoals je volledige naam of adres.

Stream op tijd, consistentie is cruciaal

We hebben het een en ander onderzocht en ontdekt dat de meerderheid van de content op Twitch wordt bekeken op een consistente, reguliere basis. Het is net als met je favoriete tv-uitzending die elke week om dezelfde tijd te zien is. Als het tijdstip opeens verandert zonder dat jij het weet, is dat vervelend.

Wat betekent dit voor jou? Stream volgens een vaste planning, ook al gaat het maar om een paar uur per week, en blijf consistent. Je hoeft niet elke dag om precies dezelfde tijd te streamen, maar zoek uit welke tijdstippen gedurende de week goed werken voor jou en houd je daaraan. Vergeet je planning niet toe te voegen aan je kanaalpagina (en aan je sociale media-accounts!), zodat je kijkers weten wanneer ze klaar moeten zitten.

“Het is cruciaal dat je je kijkers laat weten waar en wanneer ze je kunnen vinden. Het helpt ze een routine te creëren rond de tijdstippen waarop je streamt.” - Elegy

“Een planning hanteren is een van de beste dingen die je kunt doen als streamer. Hierdoor weten je kijkers wanneer ze je online kunnen verwachten en dit moedigt ze aan om elke week om dezelfde tijd terug te komen voor je stream!” - Bajheera

Laat kijkers weten dat je live bent

Zorg dat je je kijkers op de hoogte brengt, wanneer je klaar bent om te streamen. Notificaties vormen een belangrijke manier om een relatie op te bouwen met je kijkers en ze eraan te herinneren je kanaal te bezoeken.

Als je op de knop "Ga live" klikt, worden er notificaties gestuurd naar kijkers op de website, naar hun mobiele apparaat of via e-mail. Go live-notificaties zijn "slim". Kijkers ontvangen dus maar één notificatie op de meest relevante plek.

live-notificatie op het web

 

Kijkers die je kanaal via een notificatie bezoeken, zijn vaak de beste gebruikers die meedoen in de chat en je stream promoten. Hier zijn enkele tips om het maximale uit je notitificaties te halen:

  • Wees creatief en personaliseer je bericht aan de kijkers
  • Probeer telkens als je gaat streamen verschillende berichten uit om te zien welke na verloop van tijd het beste werkt – je kunt de prestaties terugzien in je dashboard
  • Herinner kijkers eraan om je kanaal te volgen, zodat ze toekomstige notificaties kunnen ontvangen en je publiek blijft groeien

Meer informatie over live-notificaties vind je hier.

Zorg voor een doel

Kijkers komen om allerlei redenen naar Twitch. Als je weet waar ze naar op zoek zijn, kan dat je helpen te bepalen wat voor soort stream je wilt ontwikkelen. Hieronder vind je een paar van de meest gebruikelijke thema's, maar veel van de meest succesvolle kanalen bevatten een combinatie van twee of meer van deze elementen.

Een bepaalde game

Houd je van een bepaald type game of onderwerp? Ga ervoor! Kijkers bezoeken Twitch vaak omdat ze passie hebben voor een specifieke game of hobby, en zoeken naar kanalen die zich in dergelijke content specialiseren. Jij kunt dat kanaal zijn.

Vaardigheid

Sommige streamers concentreren zich op de ins en outs van een game, geven tips en trucs, en tonen een vaardigheidsniveau waar veel kijkers naar opkijken. Als je een game volledig onder de knie hebt, probeer dan wat “achter de schermen”-informatie te delen met je kijkers, zoals je favoriete trucs, en stel je vaardigheden op de proef door spannende wedstrijden te streamen.

Entertainment

Sommige van de beste ervaringen op Twitch zijn gebaseerd op pure entertainment. Probeer met de mensen in je chat te praten over alles wat je leuk vindt, zelfs als het niets te maken heeft met de game of hobby waar je over streamt. En onthoud: omdat je live streamt, kun je altijd rekenen op spontane momenten. Omarm ze!

Sociaal

Streamercommunity's centreren zich rond gedeelde interesses en die worden grotendeels bepaald door jou en wat jij deelt in de stream. Maar streamen op Twitch is tweerichtingsverkeer. Laat je community je helpen om je stream te ontwikkelen, onthoud de namen van je trouwste kijkers, praat met degenen die een praatje willen maken en leer ze kennen.