Twitch voor beginners

Auteursrechten en je kanaal

Auteursrechten en je kanaal

Met medewerking van:

 

Twitch zet zich in om creators te ondersteunen, dus het is belangrijk dat je de rechten van andere creators respecteert met betrekking tot de content die je streamt en deelt op je kanaal. Als je het auteursrechtelijk beschermde werk van iemand anders in je content gebruikt, kan diegene Twitch een verwijderingsverzoek sturen. Het is ons beleid om op basis van deze verzoeken te handelen onder de Digital Millennium Copyright Act ('DMCA') en vergelijkbare wetten wereldwijd. Het is ook ons beleid om de accounts te beëindigen van herhaalde overtreders, d.w.z. personen die meerdere keren zijn beschuldigd van inbreuk op de rechten van anderen. 

We weten dat de auteursrechtwetgeving en de DMCA verwarrend kunnen zijn, en dat creators mogelijk niet de bedoeling hebben om de auteursrechten van anderen te schenden. We zijn er om je te helpen de basisprincipes te begrijpen van de auteursrechtwetgeving en de tools die tot je beschikking staan, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in je stream (waaronder muziek, tekeningen, video's enzovoorts) om inbreuk op het auteursrecht te voorkomen.

Voor de laatste updates over de tools die we aan het bouwen zijn, waarmee je kunt zien waar je staat als het gaat om waarschuwingen wegens auteursrechtklachten en waarmee je de content die je op je kanaal deelt eenvoudig kunt beheren, bekijk je ons hulpartikel met veelgestelde vragen over DMCA en auteursrecht. 

Auteursrechtwetgeving en hoe deze je stream beïnvloedt

Een auteursrecht is een soort intellectueel eigendom dat de eigenaar exclusieve rechten geeft op bepaalde vormen van gebruik van hun creatieve werk. Met andere woorden, het beschermt iemands originele, creatieve expressie in literatuur, kunst, onderwijs of muziek tegen gebruik door anderen zonder toestemming. Auteursrechten worden elke dag gecreëerd door songwriters, muzikanten, auteurs, beeldend kunstenaars, videoproducenten en andere creators zoals jij. Sterker nog, elke keer dat je een opname van je livestream maakt, maak je waarschijnlijk een nieuw auteursrechtelijk beschermd werk.

Een paar dingen om te onthouden over auteursrechten. Ten eerste maakt de wet onderscheid tussen verschillende 'toepassingen' van auteursrechten. Dit betekent dat de rechten die je moet veiligstellen voor auteursrechtelijk beschermd materiaal in je livestream, kunnen verschillen van de rechten die je moet veiligstellen voor hetzelfde materiaal in je opgenomen content (zoals clips of VOD's). Tot slot gaan auteursrechten lang mee; acties die je jaren geleden hebt ondernomen, kunnen vandaag de dag nog steeds inbreuk maken op de rechten van de auteursrechteigenaar. Simpel gezegd: als je niet over de rechten beschikt om een auteursrechtelijk beschermd werk te gebruiken, zou je het niet in je stream moeten gebruiken. En als je niet zeker weet of je de rechten hebt, heb je die waarschijnlijk niet.

We raden je aan om de DMCA-richtlijnen, communityrichtlijnen, muziekrichtlijnen en gebruiksvoorwaarden van Twitch te lezen. Op het eerste gezicht lijken het misschien veel woorden over ingewikkelde concepten, maar in werkelijkheid bieden ze meer details over wat wel en niet tijdens een stream is toegestaan, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over de content die je op je kanaal deelt. 

De opgenomen inhoud op je kanaal beheren

Als de content die je op je kanaal deelt auteursrechtelijk beschermd materiaal bevat–en je van de rechthebbende geen expliciete toestemming hebt gekregen om dat materiaal te gebruiken–loop je het risico een DMCA-verwijderingsverzoek te ontvangen. Dit omvat muziek, tekeningen, sportuitzendingen, tv-shows of ander auteursrechtelijk beschermd materiaal. Je moet ook overwegen of de rechthebbende je toestemming heeft gegeven om auteursrechtelijk beschermd materiaal op je kanaal op te nemen, en onder welke voorwaarden–je kunt bijvoorbeeld gemachtigd zijn om een esports-toernooi uit te zenden, maar alleen als je de regels van de toernooiorganisator volgt. 

Sinds 2014 gebruiken we een service genaamd Audible Magic om je VOD's proactief te scannen. Als Audible Magic auteursrechtelijk beschermde audio detecteert, zullen we dat gedeelte van de VOD automatisch dempen (houd er rekening mee dat dempen geen DMCA-waarschuwing is). We hebben deze service onlangs uitgebreid om ook clips te scannen. Als auteursrechtelijk beschermde audio wordt geïdentificeerd in een van je clips, zullen we die clips automatisch verwijderen. Dat gezegd hebbende, is Audible Magic zoals elke technologie niet feilloos. Het is ook geen vervanging voor het volgen van de regels. Zorg dat je de rechten van anderen respecteert. Speel geen opgenomen muziek af in je stream, als jij daar niet de rechten voor hebt. 

Je kunt jezelf beschermen tegen DMCA-verwijderingsverzoeken voor content die op je kanaal is opgeslagen door alle content in je creatordashboard (inclusief clips, VOD's en hoogtepunten) te bekijken en alle content te verwijderen die in twijfel is. VODs kunnen worden verwijderd of ingetrokken in batches van maximaal 20 tegelijk, of allemaal tegelijk.  Je hebt ook de mogelijkheid om het maken van clips te beperken tot je volgers en/of abonnees in je streaminstellingen, of om al je clips in één keer te verwijderen. Als je dit van plan bent, maar bepaalde clips wilt behouden die je niet helemaal kwijt wilt raken, heb je de mogelijkheid om deze naar je persoonlijke bestanden te downloaden. Bezoek de hulppagina's voor VOD's en clips voor meer informatie over het beheren van de content op je kanaal.

Hoe je muziek op je kanaal kunt gebruiken met toestemming

We weten dat velen van jullie muziek in je streams gebruiken voor verschillende doeleinden. Om ervoor te zorgen dat je stream geweldig blijft klinken zonder je kanaal in gevaar te brengen, hebben we een nieuwe tool ontwikkeld die gratis is voor alle Twitch-creators: Soundtrack by Twitch. Soundtrack biedt een muziekbibliotheek die gelicenseerd is voor gebruik in je streams en die niet wordt overgedragen naar je clips of VOD's, zodat je de muziekvrije versie op andere sites kunt delen. Lees hier meer over de functies van Soundtrack en hoe je deze kunt downloaden voor je stream. Je kunt de tool ook in actie zien op Twitch.tv/soundtrack.

Naast Soundtrack is er nog een aantal andere bedrijven die muziek beschikbaar maken voor streamers. Chillhop en Soundstripe bieden bijvoorbeeld lidmaatschapsopties voor muzieklicenties.

Wees je ervan bewust dat het ontvangen van een DMCA-verwijderingsverzoek geen vaststelling is dat je inbreuk hebt gemaakt op het auteursrecht. Dat komt doordat deze verzoeken zelfs verzonden kunnen worden als: 

  • je geen auteursrechtelijk beschermd werk hebt gebruikt; ze denken gewoon ten onrechte dat hun werk is gebruikt.
  • je geen ongeoorloofd gebruik hebt gemaakt van hun werk; je hebt hun werk gebruikt op een manier die hun exclusieve rechten niet schendt.
  • je een licentie hebt verkregen om het auteursrechtelijk beschermde werk te gebruiken; met andere woorden, je hebt toestemming van hen om dit te doen. 
  • je het auteursrechtelijk beschermde werk hebt gebruikt op een manier die redelijk gebruik inhoudt; als je bijvoorbeeld een parodie hebt gemaakt op een deel van een tv-programma of commentaar hebt geleverd op een nieuwswaardige gebeurtenis. 
  • Het werk is niet auteursrechtelijk beschermd, bijvoorbeeld omdat het zich in het publieke domein bevindt–denk aan Mozart of A Tale of Two Cities.
  • de persoon die het DMCA-verzoek heeft verzonden niet de eigenaar is van het auteursrecht of niet bevoegd is om op te treden namens de eigenaar van het auteursrecht, bijvoorbeeld omdat hij of zij de benodigde rechten zelf heeft overgedragen of nooit heeft gehad, of zich voordoet als de rechthebbende, al dan niet door middel van 'spoofing'.

Twitch is geen rechtbank voor auteursrechten en kan niet beoordelen of je op ongeoorloofde wijze iemands auteursrechtelijk beschermde werk hebt gebruikt zonder toestemming of bevoegdheid. We respecteren de rechten van auteursrechteigenaren en verwerken alle DMCA-verzoeken die we ontvangen zo snel mogelijk. We respecteren ook jouw rechten als creator en handhaven een beleid dat je in staat stelt stappen te ondernemen tegen onrechtmatige aantijgingen van inbreuk op het auteursrecht door een verweer te sturen of door de houder van het auteursrecht te vragen zijn claim in te trekken. Lees onze DMCA-richtlijnen als je denkt dat je door een vergissing of verkeerde identificatie bent aangemerkt. Overweeg ook de informatie van het Berkman Center en de Copyright Alliance over het aanpakken van onjuiste DMCA-verzoeken, evenals de middelen die beschikbaar zijn via een juridische dienstverlener, waarmee je contact kunt opnemen als je vragen of opmerkingen hebt over een DMCA-verwijderingsverzoek dat gericht is aan jouw kanaal.

 

Bekijk ons hulpartikel met veelgestelde vragen over DMCA en auteursrecht voor antwoorden op veelgestelde vragen.